Triadic Closure

Dulu waktu kuliah Analitika Media Sosial dan Digital, pernah dijelaskan mengenai triadic closure. Hal ini sangat berguna dalam analisis dan analitika di media sosial. Triadic closure berawal dari seorang sosiologis yang bernama Georg Simmel pada bukunya Soziologie [Sociology: Investigations on the Forms of Sociation] pada tahun 1908. Bisa dikatakan bahwa ini merupakan bagian mendasar dari hubungan sosial antara manusia. Triadic closure sendiri adalah sebuah konsep yang diusung oleh beliau. Konsepnya sesederhana 3 nodes (orang) yang kemungkinan akan memiliki hubungan yang lemah (weak).

Misalnya, A berteman dengan B dan C. Ada kemungkinan B dan C juga berteman, walau hanya memiliki kemungkinan yang kecil. Kemungkinan itu bisa berbagai tingkatan, bisa saja sama-sama satu negara, satu kota, atau satu sekolah. Namun itu tidak begitu kuat, sehingga diberi nama tersebut.

Di dalam aplikasinya, sangat identik dengan pertemanan. Akhir-akhir ini saya mengalami sedikit masalah dengan beberapa teman saya. Semuanya karena ego masing-masing, dan saya gagal untuk mengikuti ego mereka. Satu, karena dia tidak senang berdebat, hingga ia menorehkan kata-kata yang lumayan ngena. Yang satu, karena saya tidak menganggap serius masalahnya, ia juga mulai bermain-main dengan kata-kata. Mungkin benar, istirahatlah kata-kata. Yang perlu dilakukan sekarang hanya sikap.

It was yesterday when we had a bit of arguments toward each other. And it was yesterday I came to know someone new. Literally, that’s the reason of our main topic today.

Newton Law

Saya jadi mengenang masa lalu saya yang dihabiskan untuk belajar fisika. Mendapat nilai fisika 40 membuat saya menjadi yang paling pintar di kelas fisika waktu itu. Don’t you ever think about others. Beberapa kali saya mengikuti lomba atau olimpiade fisika. Hanya sebagai pengisi slot saja, tidak lebih. Hukum Newton yang ke-tiga sangat menarik untuk saya; saat ini. Aksi reaksi.

Tidak jarang saya temukan pernyataan tersebut. Seperti;

Ya lo kayak gitu makanya mereka begitu.

Well, no judge, maam. Setiap orang berhak untuk memilih kepada siapa dia memberikan akses. Tidak semua bisa dijadikan konsumsi publik. Misalnya saya, membuat instagram adalah konsumsi publik. Apa yang saya lakukan diinstagram memang untuk dikonsumsi oleh publik. Penilaian adalah di luar tanggung jawab saya dan kehendak saya. Kalau istilah sekarang adalah panjat sosial.

Stop it. Be who you are. You deserve to be happy for who you are, not for who you want people think you are. Yeah, unless you’re an actor. You’ll have team, for God sake.

Law of Attraction

Dikutip dari situs web lawofattraction.com,

Law of Attraction is the ability to attract into our lives whatever we are focusing on. It is believed that regardless of age, nationality or religious belief, we are all susceptible to the laws which govern the Universe

Saya punya teman, tinggal di Kurukshetra. Saya mengenal dia sudah hampir 5 tahun, itu karena sedang fokus ke film Shah Rukh Khan, Jab Tak Hai Jaan. Let alone flirty moment. Being friend is not about daily chat. Jaman sekarang, kita dapat menilai seseorang dari perilakuknya di media sosial. Ini penting, dan sangat penting. Yang dilakukan olehnya adalah melihat perilaku saya di beberapa media sosial yang ia miliki. As he said, ‘yeh hai hi uski’; seperti ini ternyata dia. Tidak ada pemaksaan untuk menjadi satu karakter.

Law of Attraction memang membuat kita saling kenal. Tetapi yang membuat kita tetap berteman adalah pilihan. Alasan yang mendukung pilihan itu bervariasi. Ada yang karena kepentingan, ada yang karena ketulusan dan masih banyak alasan lainnya.

The Triadic Closure

Seperti judulnya, triadic closure itu pasti merupakan 3 buah nodes. Tidak mungkin lebih. Namun satu nodes bisa memiliki lebih dari satu triadic closure. Kemarin saya berkenalan dengan seorang perempuan, yang ternyata adalah kekasih teman saya ini. Apakah itu sebuah triadic closure? Iya bisa jadi. Bisa juga tidak. Tergantung dari sudut pandang (vertex) mana. Ternyata dia berasal dari Pakistan (automatically Muslim, yes?) tinggal di Peshawar (a good city, historical city). Ini membuat ada node baru yang muncul. Sehingga jadi 4 nodes dengan 2 triadic closure.

First Triadic Closure

Yang pertama adalah Pak sides. Ini terdiri dari saya, seorang perempuan dan seorang laki-laki. Dua nodes tersebut berada di Pakistan meskipun berbeda suku. Hal menariknya adalah, karena kami berempat lahir pada era yang sama, sehingga obrolan pun menjadi sama. Dan tak lupa pula bahwa mereka sama-sama calon dokter (maupun fisiologis).

Tidak sedikit yang mengatakan kekhawatirannya ketika mereka mengetahui saya dekat dengan seorang pria dari Pakistan. Ada yang bilang orang-orang Pakistan tidak dapat dipegang omongannya. Mereka tidak baik, dan semacamnya. Namun diberi penawar oleh perempuan ini. She’s quirky, she’s smart, enthusiast and so poetic.

Second Triadic Closure

Ini merupakan weak connection. Jika yang pertama tadi adalah yang kuat, karena begitu banyak persamaan di dalam segitiga tersebut. Di sini, segitiganya lemah karena posisi saya yang memiliki kelemahan di salah satu vertex. Vertex saya dengan teman saya lumayan kuat, namun jika menggunakan parameter yang sama dengan yang pertama, maka bisa jadi lemah juga.

Okay that’s it. It’s all about triadic closure. Nothing personal. The key points are Newton Law, whatever you do will back to you, like Karma does. Law of attraction coming to explain why I can get such friend. Lastly, the triadic closure is to show you the example of it in real life.

Kaha thi, tu?

A simple question that I forgot when is the last time that I asked. “Where were you?”

Life is funny. Well, at least my life has ton of it. It just brought the idea of optimistic and being runner or watcher. We fought over it, me and my ‘drama’ friend, well, she stated that she is not, but she is.

I said to her that I prefer to watch all over dramas than doing mine. I would move on anyhow, but recently, I just loved to sit and watch people come and go. She was furious, she said that we shouldn’t be that way. Well, we were not being right or wrong, it was just about the thought that I loved the most, and she doesn’t.

Then I remembered how she lectured me about friend and friendship. She said it clearly, “If you are my friend then we’re not friend. People will questioning you rather than blaming me or him, they would think you are the reason why your friends left you.”

Immature answer of mine. I said that it will be fine by me. Only bestfriend know the values of their friend. The original value. I had, and I have. He understand me well, but he never showed up and ya, drama overflow in his side. I can’t stand of it.

During Ramzan (using Hindi), I never saw her, unless the day she disgraced my friend, named Angga. (It sounds funny, I never called him that way)

And yes, what she did to Angga really terrible, even if you are best friend, you should avoid to smashed your friend. Just give the respect to them. And the story lil bit hilarious, I guess.

Angga known for womanizer, but ya, it is his nature to be kind to everyone, even more it is girl. Then this girl, dramatically made an appointment with him, and the day they should, Angga can’t fulfill his promise, he should go to Temple. As in Pure.

That girl got accident, then drama pathetically begin. He called her, but her mother answered the he went to RSI Yarsi. I just guessed it, since it located on Cempaka Putih.

Friend of mine shouted, “Lo kok bego sih, mau aja nemenin dia di rumah sakit. Temen bukan, sahabat bukan, keluarga apalagi. Dan lo juga gak mau pacaran ama dia.” At first, I know nothing. I see it from my point of view. Than I can’t say a thing. Both of them were wrong.

At that moment, I just want to die. Wish that they never met, and this shitty conversation never happened. It is his personal matter, let him do it, do not interfere.

She brought the idea that she is care enough. But I say, no, she hadn’t care. It is just an action to take the attention. I don’t know what to do at that moment. I can’t bias, since both of them my friends. I love her idea about branded things and self centered, but also I love Angga’s idea about freedom of choice and calmed action.

Let me rephrase it to you.

What ever happened, just face it calmly, never ever get fury easily. Unless it is really good for you.

I miss them.

End of line of Binus-UPH drama. Then come to my jealousy of feelings. Or, moment to be precisely.

Let me start with a question.

How’s Jogja? It is beautiful isn’t? Don’t you love it, do you?

Those question should be addressed to my friends. One once my best, the other is MeaKer’s ex.

We should do this earlier. Go read my text about ‘Pillow Talk’, at that moment, those girls(sorry, too lazy to make it clear) should join us earlier.

I just jealous. They went to Yk without informing me. They just posted it on social media. That was hurting my feeling. I keep telling my heart that they are nothing. They just friend, bunch of friends. Have no effect to go with or without them.

Perhaps, that lady… (My friend on first half passage) will state, “Ah, lo mah suka ama Jogja karna ada seseorang.” No, I love that city far away before I met him, before I knew him. I told him the reason. But, I think I should tell you here why I love that city.

First, the people. They are humble. Not like Riau. I bet you will feel the difference. Let’s say, Jakarta and Pekanbaru. A lot of differences. Jakarta whereas tough city, but the people really nice.

Second. I fell in love there. This one is classic. I don’t want to retell whole story, but my high school friends really know who he was. April, 2008. Still remember, huh?

Third. Found love. This is the thing that I can’t unsure about. I just remembered his word, “would you patiently wait for your scheduled train which is unknowingly arrived or fetch any train?”

Confused yaar.

I answered that I will fetch any train. I still don’t know his intention. But to remember, at that time, he broke with his ex, then… it probably self centered question or simply asking opinion that I will wait or not.

That is mystery.

Anytime later, if we meet again, I will ask him those. Train and the title. Where were you.

Hope you doing fine there.

This early morning playing “Padi – Tak Hanya Diam” dedicated to you. I just read your tweet for times, and I happened to read that you will cry like a tap water… When CendanaFM aired the song that time, you tweeted.

Will miss Dec, 26th 2013. And yes, Sep, 17th 2013 also. Candle light dinner. :3

Ohaiyou gozaimassu.

Time to fly.

Got ya.

#knox

Friendship

I was little bit crying when I’m done with this movie.

First, I confused that the last scene, when Singha at the park, and checked by police which tried to find some losers. And by that, I knew the end, Mituna was rape, and she got AIDS because of that bitches.

Well. I wanna focus it on “Love”. Why? Because, and the end, Singha read the diary of Mituna, and he knew that he was the only one that should be Mituna’s partner, but he’s not realize at that time.

That’s make me little bit upset with the story, I love a love story, I hate when two souls made together, but It can’t be because of human error. 🙁

Singha meaning August, and Mituna meaning June. So, at the first time they met, Singha said that, “There’s nothing wrong, because July is child of August and June.” And, for sure, I don’t know the disease that kills Mituna, at the last I knew from a blog, and there are so many comments, such as “even they haven’t make July :(” Ok, that was funny, but that’s true. Love shouldn’t be like this.

Time make them separated, and Time kill Love. Now, I hate time, I hate time… because I’m the one who have no love at all because of Time, some say it is too fast, some say I’ve no guts to told that man. 🙁

OK. Good Morning, Nisa sign off, Perhaps he has a nice dream, and sleep well. 🙂

Deep heart, I still love that guy. 😉